مجید با خمره به بنگلادش رفت

مجید با خمره به بنگلادش رفت عطر و تن: هوشنگ مرادی کرمانی از ترجمه «خمره» و «گزیده قصه های مجید» به زبان بنگالی آگاهی داد.


به گزارش عطر و تن به نقل از ایسنا، بگفته این نویسنده، محمد ممیت الرشید، استاد زبان فارسی دانشگاه داکا «خمره» را به زبان بنگالی درآورده است. عبدالصبورخان، دیگر استاد زبان فارسی این دانشگاه نیز «گزیده قصه های مجید» را به بنگالی برگردانده است.
مرادی کرمانی درباره ی ترجمه «خمره» به زبان بنگالی، ضمن اشاره به اینکه روز گذشته (۱۹ خردادماه) ممیت الرشید ترجمه را به او اهدا کرده و صحبتی که با این مترجم داشته، به ایسنا اظهار داشت: مترجم می گفت این کتاب که درباره ی کم آبی است و در کشوری ترجمه شده که بیش از ۱۵۰ رودخانه و بیش از ۵۰۰ کانال آبی دارد که روستاهای کوچک و بزرگ را به هم وصل می کند. بسیاری در قایق ها به دنیا می آیند، ازدواج می کنند، زندگی می کنند. من به او گفتم: گاه این طور است که داستانی درباره ی یک روستای حاشیه کویر نوشته می شود، به زبان های مختلف ترجمه شده و حرکت می کند. این کتاب درباره ی یک جغرافیای خاص است که آب در آن کم است اما به کشورهایی می رود که مردم در رودخانه زندگی می کنند. در حقیقت کتاب و ترجمه آن به صورتی آشنایی با موقعیت و جغرافیایی به نام ایران است.
او سپس بیان کرد: تصورم این است ابزار ما واژه و جمله است. درست است که جهان امروز با تصویر حرکت می کند اما عمق و ماندگاری واژه و جمله بسیار زیاد است. کسی که مطلبی را در کتاب می خواند، کم پیش می آید فراموش کند اما تصویر و صدا را گوش و چشم می بیند و چند روز بعد فراموش می کند. شما کتابی را که در ۱۶ سالگی خوانده اید به یاد دارید یا فیلمی را که هفته پیش دیده اید؟ کتاب معجره واژه است که در پس آن آفرینش وجود دارد. شما در کتاب فرهنگی را می سازید و تخیل می کنید.
مرادی کرمانی ضمن اشاره به ترجمه کارولین کراسکری و رونمایی «خمره» در اتریش، اظهار داشت: کراسکری در مقدمه اش بر کتاب نوشته بود، «آبی که ما در وان حمام می ریزیم تا خودمان را بشوییم، می تواند در خمره ای باشد در کویر و بچه ها از آب خمره بخوردند. اما چند نفر در کشور ما به این مساله توجه دارند؟» در آن جا نمایشنامه ای هم از این کتاب نوشته شده بود و من به تماشای آن رفتم، حتی خمره کوچکی با خود بردم که به آنها نشان بدهد، اما دیدم نمایشگاهی از خمره در آن جا گذاشته اند. «خمره» درباره ی فرهنگ بی آبی است و در جایی ترجمه شده که بطورمثال ۲۰ روز باران مدام دارد و با وجود آمادگی ها شهر فلج می شود.
این نویسنده در آخر تصریح کرد: الان در همه دنیا درباره ی آب حرف می زنند؛ در چند سال آینده ما دیگر جنگ بر سر نفت و انرژی نخواهیم داشت، جنگ ما، جنگ آب خواهد بود. نمونه الان دعوایی است که ایران و افغانستان بر سر آب دارند. یک دعوای اصفهان و یزد بر سر آب است. از قدیم هم این طور بوده است. پدربزرگ من در روستا با روستای پایین دست سر آب دعوا داشتند و سر و دست می شکست. جهان دارد درباره ی این مسئله صحبت می کند. آب نیست و جنگ جنگ آب است. خمره کتابی است درباره ی بی آبی که به ۲۰ زبان دنیا ترجمه شده است. هر اتفاقی برای کتاب افتاده با استقبال همراه شده است. این کتاب موقعیت انسان روی کره زمین است که ریشه در آب دارد.




«خمره» داستان فقر آب است در یکی از روستاهای دورافتاده و در حاشیه کویر که هوشنگ مرادی کرمانی با قلمش آن به روی کاغذ آورده؛ این داستان شاید به صورتی تجربه زیسته نویسنده هم باشد. مرادی کرمانی در زندگی نامه خودنوشت خود یعنی «شما که غریبه نیستید»، داستان دعوای آب بین روستای «سریچ» کرمان با روستای پایین دستی اش را روایت کرده است؛ اینکه سالانه مردمان روستا برای سهمی از آب برای گذران زندگی شان، با بیل به دعوا می رفتند و سر و دست می شکسته برای آب.
البته قصه کم آبی در خمره کمی متفاوت است؛ زمستان و سرمای آن موجب شکستن خمره آب مدرسه شده است که از آن به عنوان آب خوری استفاده می شده. مدیر مدرسه، دانش آموزان و تعدادی از اهالی تلاش می کنند تا به نحوی این مشکل را حل کنند. این داستان شرح ماجراهایی است که در این راه رخ می دهد.
این داستان جوایز بسیاری را از آن مرادی کرمانی کرده است: کتاب سال ۱۹۹۴ وزارت فرهنگ و هنر اتریش، دیپلم افتخار شورای کتاب کودک، لوح زرین جایزه هیئت داوران بزرگسال و مرغک طلایی جایزه داوران خردسال جشنواره کتاب کودک و نوجوان، معرفی ویژه کتاب برگزیده ۱۹۹۴ آلمان، دیپلم افتخار CPN هلند، جایزه مؤسسه توسعه ادبیات خاورمیانه آمریکا ۲۰۱۶، جایزه کبرای آبی کشور سوییس و دیپلم افتخار جایزه خوزه مارتی-کاستاریکا.
به قول مرادی کرمانی هر اتفاقی که بگویید برای «خمره» افتاده، فیلم شده، نمایش شده، انیمیشن شده، به زبان های مختلف ترجمه شده و گویا هم شده است. فیلم «خمره» به کارگردانیِ ابراهیم فروزش و بازیگریِ بهزاد خدا ویسی و فاطمه ارزه، برمبنای داستان خمره تولید شده است. این فیلم در سالِ ۱۹۹۴، برنده جایزه یوزپلنگ طلایی از جشنواره فیلم لوکارنو شد.
مجموعه انیمیشن خمره به کارگردانی علی احمدی و به نویسندگی حمیدرضا حافظی برداشت آزادی است از داستان خمره. این مجموعه در سال ۲۰۱۱ به بخش مسابقه پنجاه و یکمین دوره جشنواره بین المللی انسی فرانسه راه پیدا کرد و در چهارمین دوره جشنواره فیلم جیپور هندوستان به عنوان بهترین فیلم انیمیشن انتخاب|شد.
این کتاب به زبان های آلمانی، اسپانیایی، هلندی، فرانسوی، انگلیسی، آلبانیایی و ترکی استانبولی درآمده و به کشورهای مختلف سفر کرده است.




منبع:

1402/03/21
10:04:42
5.0 / 5
375
تگهای خبر: ادبیات , جایزه , جشن , جشنواره
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
عطر و تن
atrotan.ir - حقوق مادی و معنوی سایت عطر و تن محفوظ است

عطر و تن

عطر و اودکلن و لباس مردانه و لباس زنانه