حداد عادل:

می کوشند ایرانی را در مقابل ایرانی قرار دهند

می کوشند ایرانی را در مقابل ایرانی قرار دهند عطر و تن: برگزیدگان اولین دوره کنگره شعر وحدت اسلامی معرفی گشتند.


به گزارش عطر و تن به نقل از ایسنا، در مراسم پایانی این کنگره که عصر یکشنبه، ۲۴ مهرماه در تالار وحدت تهران برگزار شد، برگزیدگان به این شرح معرفی شدند:
ابراهیم قبله آرباطان از آذربایجان
فاطمه بیرانوند از لرستان
فاطمه الله مرادی از قم
رضا یزدانی از قم
رضا نیکوکار از رشت
حسن اسحاقی از کرج
رضا خورشیدی فرد از قم
قاسم بای از گنبد
محمد شریف از قم
زهرا محمدی از هندیجان
سیدمحمدجواد میرصفی از قم
منیره هاشمی از مشهد
همین طور مجموعه شعر محمدجواد الهی پور از قم به عنوان جایزه ویژه کتاب کنگره معرفی گردید.
در این مراسم حجت الاسلام حجت زمانی، معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره حدیثی درباره ی اینکه اگر تفرقه بین امتی شکل گرفت و پس از نبی و پس از استقرار حقیقت دین فاصله ای بوجود آمد، اهل باطل بر اهل حق چیره می شود، اظهار داشت: اما امروزه به برکت وحدت و همدلی، امت اسلامی مستحکم پیش می رود. بااینکه رسیدن به آرزوهای بزرگ و تحقق همه آرمان های نبی مکرم نیازمند باور عمیق تر و به کارگیری همه ظرفیت ها و سرمایه های امت اسلامی است.
او با اشاره به اینکه باید با بهره گیری از حقیقت هنر و استفاده از این ابزار، وحدت را به جان مردم بنشانیم، اضافه کرد: باید مردان و زنان هنرمند با باورهای عمیق خود بتوانند این کلام را در جامعه تعمیق کنند و در میان امت توسعه دهند. کنگره شعر وحدت راهی جهت استفاده این حقیقت در هنر است. اگر این سرمایه ها و ابزار و هنر و علم و معرفت در کنار هم قرار بگیرد، راه رسیدن به وحدت را تسهیل می کند. امروز شروع حرکت عظیم و شروع حرکت باورمند و موثر در عرصه شعر و هنر با موضوع وحدت است.
در ادامه حجت الاسلام محمد زمانی، دبیر جایزه کنگره ملی شعر وحدت اسلامی، نیز با اشاره به اینکه حقیقت وحدت برای همه منکشف و ضرورت چنین برنامه هایی مشخص است، اظهار داشت: در این زمانه بیش از گذشته نیازمند چنین برنامه هایی هستیم. هشت سال پیش در جمعی صحبت می کردیم و حرف بر این شد که پس از اقبال لاهوری کسی شعری درباره ی وحدت نگفته است و عرصه برای شاعران تمام شده است. البته اشعار پراکنده ای بود و سعی کردیم قدمی در این بحث برداریم.
وی در ادامه با اشاره به اینکه از این کنگره استقبال خوبی شده است، اضافه کرد: ۷۰۰ اثر به دبیرخانه ارسال شده بود که اغلب آثار کلاسیک بودند. شعر کودک و نوجوان و شعر نو هم برای ما ارسال شده بود اما شعر کلاسیک بیشتر بود. سطح آثار بسیار عالی بود. امسال ۶ مجموعه شعر نیز به دبیرخانه ارسال شده بود که ۴۰ مجموعه آن به زودی منتشر خواهد شد.
زمانی، حفظ و اصالت شعر، سلامت شعر، حذف اسلوب، مضمون و نوآوری و توجه به تلقی شاعر از موضوع وحدت را ملاک های داوری آثار اعلام نمود و در ادامه از برنامه ها این کنگره برای برگزاری آن در طول سال آگاهی داد و اظهار داشت: برگزاری شب های شعر یکی از برنامه های ماست که ان شاء الله پس از بازگشت به شرایط قبل روزهای اخیر در استانهای مختلف برگزار خواهیم کرد. بطور معمول شاعران پیشکسوت و استادان در مسابقات شرکت نمی کنند و ما از استادان خواسته ایم برای این شعرهایی با موضوع وحدت بسرایند که تا کنون ۲۵ استاد شعرهایی برای دبیرخانه ارسال کرده اند.
وی در ادامه بیان کرد: فراخوان آثار در رابطه با سرود و نغمه و نوحه از دیگر کارهای ما خواهد بود. این موضوعات در جامعه از بحث های مهمی هستند خصوصاً نوحه ها. آثار هنری را دراین زمینه جمع آوری و آثار برتر معرفی می گردند. یکی از عرصه هایی که به آن بی توجهی شده، پژوهش در زمینه شعر وحدت است. ما پژوهشی درباره ی این مساله از قرن ۴ تا کنون نداشته ایم.
مولوی علیرضا یعقوبی از استادان حوزه علمیه اهل سنت نیز در این مراسم با اشاره به اینکه پیامبر اکرم(ص) در خلق و خو در حوزه بهترین هاست و جمعی به گردآوری روایت هایی درباره ی فضایل حضرت تلاش نموده اند، افزود: لازم است چنین مراسم و مجالس را بر کتاب و سنت بگذاریم. وحدت از نص قرآن است.
او اشاره کرد: وحدت امری وحیانی است و باید آنرا از قالب کلیشه ای اش خارج نماییم و بنای امت اسلامی را بر دین کامل و بر مدار وحدت قرار دهیم و مسلمانان حول محور دین جمع شوند. در قرآن نیز بحث تفرقه مطرح گردیده است. اختلاف و تفرقه های امر بیرونی از اسلام است اما وحدت عامل درونی است و هر فرد زیباسرشت آنرا در می یابد.
در ادامه مراسم، گروه موسیقی از خراسان به اجرای برنامه پرداختند و سپس فاطمه رادمنش نمایشی تک نفره را از وداع مادر شهید نوجوان سبیل اخلاقی از سیستان و بلوچستان پرداخت. بعد از اجرای نمایش با حضور حجت الاسلام قمی (رییس سازمان تبلیغات)، حجت الاسلام و المسلمین خاموشی (رییس سازمان اوقاف) از پدر و مادر شهید سبیل اخلاقی تقدیر گردید.
حجت الاسلام قمی بعد در سخنانی به شکل گیری هفته وحدت اشاره نمود و اظهار داشت: همه چیز از یک اخلاف آغاز شد و هنر آن فرزانه این بود که از این اختلاف وحدت بیافریند و مدلی پیشرو برای جدی گرفتن اهداف رسول و فلسفه بعثت او ایجاد شود.
او همین طور با اشاره به درخواست خانواده شهید اخلاقی برای دیدار با مقام معظم رهبری، اظهار داشت: در اسرع وقت اقدام خواهد شد.
حجت الاسلام حسینی که برای شعرخوانی دعوت شده بود، در سخنانی به دیدار سفیر شوروی با امام خمینی (ره) اشاره نمود و اظهار داشت: آقای ولایتی تعریف می کرد. در اوج بمباران تهران، سفیر شوروی درخواست دیدار با امام را داشت و امام هم پذیرفت. گویا قرار بوده زمان حضور سفیر، بمبی در تهران منفجر شود. در حین دیدار این صورت گرفت و سفیر رو به امام اظهار داشت: می دانید چه کسانی موشک ها را می سازند. امام هم می گوید به هر حال هستند کسانی که بمب بدهند. سفیر گفت می خواهم با شما معامله ای کنم. شما به مبارزان افغانستان تسلیحات ندهید و ما هم موشک ندهیم. این معامله خوبی بود. اما امام پس از این پیشنهاد با او صحبت نکرد و رو به من اظهار داشت: «این رو از جلو چشم من کنار ببر. درباره ی سرنوشت برادران مسلمان با کسی معامله نمی کنم.»
غلامعلی حداد عادل هم در این مراسم اظهار داشت: شاعران از معجره سخن برای تحکیم وحدت و مقابله با دشمنی و تفرقه شعر گفته اند؛ آن هم در روزگاری که از منجنیق فلک سنگ فتنه می بارد و می بنید که چگونه همه در تلاش هستند که مسلمان را در مقابل مسلمان قرار دهند، ایرانی را در مقابل ایرانی قرار دهند.
او افزود: می خواهم واقعه نمادینی از زندگی پیامبر(ص) گرامی در ایجاد وحدت اشاره کنم؛ واقعه ای که پیش از اسلام مربوط می شود. سیره نویسان نوشته اند، خانه کعبه به تعمیر نیاز پیدا کرد. مرمت انجام شد و نوبت آن رسید که حجر الاسود را در جای خود نصب کنند. قبایل عرب هر کدام مدعی بودند نصب حجرالاسود شأن آن هاست، نه دیگری. در این نزاع، پیامبر که از پیش از بعثت مورد احترام بودند، از درِ مسجد الحرام وارد شدند. روسای قبایل نزاع را پیش او بردند و ایشان تدبیری اندیشیدند و راه چاره نشان دادند عبای مقدس خودر ا پهن کردند و از روسای قبایل خواستند هرکدام گوشه ای از این عبا را بگیرند و سنگ را دسته جمعی بالا بیاورند تا به جایگاه سنگ در خانه برسد. همه در امر مشارکت کردند و پیامبر با دستان خود سنگ را از میان عبا برداشته و در جای خود گذاشتند. همه راضی شدند و نزاع به وحدت مبدل شد. جا دارد بخواهیم بگوییم یا رسول الله عبای خودرا برای ما بگستر. و رحمت خودرا شامل حال ما کن تا وحدت ما هم بیش از پیش شود.
رئیس بنیاد سعدی سپس درباره ی شعر نبوی در ادبیات عرب و ادبیات فارسی اشاراتی کرد و اظهار داشت: پیامبر به شعر اهمیت می دادند. خود شعر نمی گفتند و شاعر نبودند اما شاعران حق گو را عزیز می داشتند و همین مورد سبب شد شعر، چه در زمان پیامبر و چه بعد از او، در تاریخ اسلام جایگاه ویژه ای پیدا کند و زبان عربی میدان وسیعی برای شعر بود.
او سپس با اشاره به قصیده بُرده، توضیح داد: سرودن شعر در نعت پیامبر در بین مسلمانان سنت شد و شعر شاعران عرب سرشار از نعت پیامبر است در بین شاعران و نویسندگان همان گونه که تحمیدیه نویسی در شروع کتاب سنت بوده، نعت پیامبر هم سنت بوده است. در ادب فارسی از گذشته تا امروز کمتر شاعر درجه اولی سراغ داریم که شعری برای پیامبر نسروده باشد. افتخار شاعر فارسی زبان این بوده است که دیوان خودرا منور و مزین به شعری در نعت پیامبر کند؛ از فردوسی گرفته تا نظامی، خاقانی و مولوی و سعدی و حافظ و تا ادیب ممالک فراهانی و ملک الشعرای بهار و امیری فیروزکوهی. امروز هم در این جمع، شاعران شعرهای بسیار فاخری هم در مدح و نعت پیامبر سروده اند و هم در باب وحدت که امروز از هر نیازی برای مالازم تر و وحدت از هر دارویی شفابخش تر است.
رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی همین طور اظهار داشت: در بین کتاب هایی که به گردآوری مدایح نبوی در شعر پارسی پرداخته، کتابی است که مرحوم سیدضیاءالدین دهشیری، استاد دانشکده ادبیات، در ۸۰۰ صفحه گردآوری کرده؛ با بهترین اشعار مدایح نبوی در اشعار فارسی که با مقدمه کوتاهی از مرحوم جلال همایی همراه ست.
حداد عادل در آخر قصیده ای از خود خواند.









1401/07/25
23:33:22
5.0 / 5
517
تگهای خبر: ادبیات , جایزه , دارو , زندگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۲
عطر و تن
atrotan.ir - حقوق مادی و معنوی سایت عطر و تن محفوظ است

عطر و تن

عطر و اودکلن و لباس مردانه و لباس زنانه