مدیركل كتابخانه های استان مركزی:

كاش روزی برسد كه كنكور تنها دلیل شلوغی كتابخانه ها نباشد

كاش روزی برسد كه كنكور تنها دلیل شلوغی كتابخانه ها نباشد مركزی مدیركل كتابخانه های استان مركزی اظهار داشت: آرزو می كنم روزی برسد كه كسی سوال كند چرا فلان كتاب در كتابخانه نیست یا چرا كتابخانه بسته است یا چرا جا نیست در كتابخانه بنشینم و در مجموع، امیدوارم روزی برسد كه دلیل شلوغی كتابخانه فقط كنكور نباشد.


مهدی ثامنی در گفت و گو با ایسنا، یکی از مهمترین علل این حال بد را عدم تبلیغ و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی بخصوص توسط رسانه ها دانست و اضافه کرد: برای مثال در اراک فقط یک المان کتابخوانی داریم و این یکی از شواهدی است که نشان داده است در حوزه ترویج فرهنگ مطالعه چندان تلاشی صورت نگرفته است.
وی با اعلان اینکه خیلی از افراد کتابخانه های شهر را نمی شناسند، اظهار نمود: خیلی از مردم شهریه های گران می دهند تا فرزندانشان در پانسیون های مطالعاتی درس بخوانند در حالیکه در همین اراک 18 کتابخانه بسیار شیک و مرتب و آماده برای کتابخوانی داریم.
ثامنی با تکیه بر اینکه کتابخوانی فقط منحصر به کتاب درسی نیست، اظهار داشت: قدم اول در جهت توسعه فرهنگ کتابخوانی تبلیغات خوب و قدم دوم، آگاه کردن مردم در این خصوص است که برای رفع مشکلات شخصی، اجتماعی و... از مطالعه کمک بگیرند. در واقع اگر رفع اشکال در حوزه های اجتماعی، فرهنگی اقتصادی و... را در کتاب جستجو نماییم، بسیار موفق تر خواهیم بود.
ثامنی در ادامه درمورد تمهیدات اندیشیده شده جهت استفاده از فضای کتابخانه ها در روزهای کرونایی اظهار نمود: تمام کتابخانه ها به اینترنت پرسرعت قابل انتقال صوت و تصویر مجهز شده اند و در کل، فضا جهت استفاده از خدمات کتابخانه ها باوجود تعطیلی های ناشی از شیوع کرونا، مناسب می باشد.
وی ادامه داد: با عنایت به ایام کرونایی یک دستگاه مینی بوس سیار از اسفند 98 تدارک دیده شده که در سطح شهر فعالیت می کند و کتاب های درخواستی را به افراد می رساند. به تازگی هم یکی از مردم اراک هزار جلد کتاب و 800 جلد مجله به کتابخانه های استان هدیه داده است که اتفاق بسیار خوبی است.
ثامنی اظهار داشت: در ادارات و خانه ها کتاب های بسیاری هست که نیازی به آنها نداریم، کتابخانه سیار آمادگی دارد که این کتب را دریافت کرده و به سیستم کتابخانه های استان اضافه کند. این کتابخانه سیار به سیستم برق و اینترنت مجهز شده و خدمات در ارتباط با عضویت افراد را هم انجام می دهد.
وی با اعلان اینکه سامانه samanpl.ir قابلیت جذب و رد و بدل کردن کتاب را برای کل کتابخانه های کشور فراهم نموده است و افراد هر کتابی را که بخواهند می توانند از راه این سیستم در هر کتابخانه ای در کشور رزرو کنند تا به آدرس فرد پست شود، اضافه کرد: این سامانه یک سیستم بی نظیر برای کتاب و کتابخوانی است و سبب می شود حضور فیزیکی حذف شود و عضویت از راه این سامانه با بارگزاری مدارک و پرداخت حق عضویت سالانه بسیار پایین پنج هزار تومانی به آسانی امکانپذیر است.
ثامنی خاطرنشان کرد: افراد با ارسال کد ملی می توانند به صورت مجانی به عضویت هر کتابخانه ای در سرتاسر کشور درآیند. امید است با به انتها رسیدن کرونا این بستر بوجود آمده در فضای مجازی را در کنار سیستم قبل از کرونا قرار دهیم و بستری گسترده در حوزه خدمات کتابخانه ای جهت استفاده مردم فراهم گردد.
وی اظهار نمود: کتابخانه های عمومی کشور هیچگونه درآمدی ندارند و شهرداری ها موظفند نیم درصد از درآمد خویش را به نهاد کتابخانه ها بدهند. بنده می توانم با نیم درصد شهرداری اراک که 9 سال است پرداخت نشده، کل کتابخانه های استان را اداره کنم.
ثامنی اظهار نمود: جز اراک و تفرش تمام شهرداری های استان نیم درصدشان را پرداخت کرده اند و کتابخانه های خوبی در دست راه اندازی است، برخی افتتاح شده و برخی در دست ساخت است. بر مبنای نامه استاندار مرکزی خطاب به بخشداران، بخشداران و دهیاران موظفند مکان مورد نیاز جهت راه اندازی کتابخانه را در هر روستایی که کتابخانه ندارد در اختیار نهاد کتابخانه ها قرار دهند تا توسط این نهاد تجهیز شده و مورد استفاده مردم روستا قرار گیرد.
وی با اشاره به مشکلاتی که در مورد ساخت کتابخانه وجود دارد، اظهار داشت: بعد از ساخت و راه اندازی یک کتابخانه، هزینه های اداره کردن آن بر دوش اداره کل کتابخانه هاست که هزینه بسیاری است ولی بخش عمرانی کار چنان به چشم می آید که خدمات این اداره کل و هزینه هایی که در طول سالیان فعالیت یک کتابخانه بر دوش ما سنگینی می کند، دیده نمی گردد.


ثامنی در مورد آمار سرانه کتابخوانی در استان اظهار داشت: دسترسی ما فقط به اعضای کتابخانه هاست و اعضای کتابخانه ها تنها بخش کوچکی از کل سرانه مطالعه را به خود اختصاص می دهند چون که کنکور و روزنامه خوان ها و... را هم در بررسی سرانه باید رصد و میزان مطالعه در این بخش ها را هم محاسبه کرد تا آمار سرانه کتابخوانی درستی حاصل شود.
وی ادامه داد: در سال 94 متوسط عضویت در کتابخانه های استان حدود سه درصد بوده که باید 8 درصد می بوده و تا سالجاری باید به 16 درصد می رسیده ولی نه تنها به این عدد نرسیده ایم بلکه شیب افزایشی بسیار کمی هم که وجود داشته، امسال تحت تأثیر کرونا به شدت کاهش یافته است.
ثامنی با اعلان اینکه قرارداد یک کتابخانه در انتهای خیابان شهید شیرودی اراک به اتمام رسیده و به بنده گفته شده که به سبب اتمام قرارداد مکان، باید این کتابخانه را تعطیل کرد، اظهار داشت: جمعیت این منطقه طی سالهای فعالیت این کتابخانه چند برابر شده و به جای اینکه فضای کتابخانه ای این منطقه افزایش یابد به ما گفته شده که همین فضا را هم تعطیل نماییم، در حالیکه عملکرد این کتابخانه و تاثیرگذاری آن در منطقه را نمی توان نادیده گرفت.
به قول وی، کتابخانه ای می تواند خدمات عمومی مجانی به مردم عرضه بدهد که حداقل 10 سال اجازه فعالیت داشته باشد، این کتابخانه حدود 12 سال پیش به کتابخانه عمومی نهادی تبدیل گشته و خرداد 99 این تفاهم نامه به اتمام رسید. از آنزمان می گویند این مرکز را تعطیل کنید و ما می گوییم حیف است، در آخر گفتند بابت استفاده از مکان مورد نظر اجاره بدهید که ما نمی توانیم مبلغ مورد نظر جهت اجاره را بپردازیم.
ثامنی اضافه کرد: در نهایت به استاندار پیشنهاد دادیم که مکانی در اختیار ما قرار بگیرد تا حداقل این کتابخانه با بیشتر از چهار هزار عضو به جای تعطیل شدن، منتقل شود.
وی در بخش دیگری از این گفتگو تعداد کتب موجود در کتابخانه های استان را یک میلیون و 195 هزار و 654 نسخه عنوان نمود و اضافه کرد: زیربنای کتابخانه ای استان بازای هر 100 نفر، دو متر و 10 سانتیمتر است و راه اندازی کتابخانه مرکزی با 18 هزار و 500 متر مربع مساحت، زیربنای کتابخانه ای استان را 100 درصد می افزاید.
ثامنی با اشاره به بازدید رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور از این پروژه اظهار نمود: 20 میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل کتابخانه مرکزی نیاز داریم که دکتر نوبخت قول کمک جهت تأمین این اعتبار را داده است و امید است تا پیش از آخر کار دولت، فاز اول این پروژه را افتتاح نماییم. هم اکنون این پروژه حدود 55 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و پیمانکار عنوان کرده است که در صورت تأمین منابع، ظرف 6 ماه می تواند پروژه را تکمیل کند.
به قول وی، استان مرکزی دارای 73 باب کتابخانه عمومی است که از این مقدار 52 باب کتابخانه عمومی شهری و 21 باب کتابخانه روستایی است.





1399/09/08
21:32:54
5.0 / 5
1443
تگهای خبر: اینترنت , خدمات , فرهنگ , كتاب
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۵
عطر و تن
atrotan.ir - حقوق مادی و معنوی سایت عطر و تن محفوظ است

عطر و تن

عطر و اودکلن و لباس مردانه و لباس زنانه