ابراهیم زاهدی مطلق عنوان كرد

نویسنده هایی كه به خود زحمت نمی دهند

نویسنده هایی كه به خود زحمت نمی دهند به گزارش عطر و تن ابراهیم زاهدی مطلق می گوید: بعضی از نویسنده ها زحمت پیدا كردن لحن و رفتارهای مردم را به خود نمی دهند، گاه داستانی را می خوانیم كه لحن و ادبیاتش برای فرانسه است و به مردم ما ربطی ندارد.


این نویسنده در گفتگو با ایسنا درباره تبعیت ادبیات از مُد، اظهار نمود: امکان دارد اسم آنرا مد بگذارید یا به آن الگوبرداری یا تاثیرپذیری بگویید، کلمات بار معنایی دارند مانند تولید محصولات فرهنگی؛ زمانی که آدم کلمه تولید را می شنود یاد کار اقتصادی می افتد، آدم احساس خوبی ندارد و دلش می خواهد واژه محترم تری به کار ببرند. فکر می کنم شاید «مُد» واژه مناسبی برای مسائل ادبیات نباشد و به جای آن بهتر است از الگو گرفتن و تأثیرپذیری استفاده کرد؛ هرچند این ها هم مفهوم مد را نمی دهند.
او سپس اظهار داشت: اصولا پیروی از مد برای آدم های بی بته است، کسانی که پیشینه و امکانات خویش را نمی شناسند. کسانی به دنبال مد می روند که خودشان از خودشان چیزی ندارند یا این که دارند و نسبت به آن واقف نیستند. مد را کسانی می سازند که خلاقیت دارند، مد از کجا می آید؟ مثلا برای ظاهر و مو به طبیعت نگاه می کنند و تغییرات هنری می دهند و چیز مناسبی برای افراد جامعه درست می کنند. برای لباس هم همین طور است. در حوزه ادبیات هم کسانی که می خواهند حرف نو بزنند به رفتارهای آدم ها نگاه می کنند، نوع کلمه و واژه هایی که امروزه ما به کار می بریم با کلماتی که دهه ۶۰ به کار می رفت خیلی فرق کرده است. نویسنده به این ها توجه می کند.
زاهدی مطلق اضافه کرد: نویسنده ای که به دنبال الگو و مد است، به مردم خود توجه نمی نماید. الگو ساختن زحمت دارد و نویسنده باید خلاقیت داشته باشد و زحمت بکشد. همه آدم هایی که ابداعی دارند به آنها وحی نمی گردد بلکه زحمت می کشند. آدم هایی که تابع مد هستند، می خواهند بدون این که زحمتی بکشند، موفق شوند. متأسفانه در ادبیات کشور ما این مورد هست.
وی در ادامه بیان نمود: ادبیات محصول اتفاق های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی کشور است و نویسنده از دل این تغییرات، به رفتارهای مردم توجه می کند و داستانش را می نویسد. نویسنده هم با عنایت به اقتضائات جامعه داستان هایش را می نویسد و زبانش را انتخاب می کند. در کشور ما متاسفانه بعضی از نویسنده ها زحمت پیدا کردن لحن و رفتارهای مردم را به خود نمی دهند و گاه ما داستانی را می خوانیم که لحن و ادبیاتش برای فرانسه است و به مردم ما ربطی ندارد.
نویسنده «شلیک به آسمان» با بیان این که این مورد حتما به ادبیات صدمه می زند، اظهار داشت: صدمه این مورد این است که مردم لذتی را می خواهند ببرند که برای خودشان نیست، دردی را تجربه می کنند که برای خودشان نیست. در واقع نویسنده می خواهد مردم از چیز واهی لذت ببرند یا از چیز واهی درد بکشند. ما در جامعه مان بعضی از مشکلات را نداریم و مشکلاتی را هم داریم که دائما با آنها سر و کله می زنیم. نویسنده باید از مشکلات مردم خود بنویسد، نویسنده ای که به دنبال مد می رود، مردم با او احساس همذات پنداری نمی کنند چونکه از چیزی حرف می زند که مردم با آن مواجه نمی باشند. مشکل بزرگ جامعه ما ریا و تزویر است و نویسنده ای که بزرگترین مشکل داستانش می شود ازدواج سفید، مردم با آن همذات پنداری نمی کنند، بخشی از مردم همذات پنداری می کنند. الان در جامعه ما ازدواج سفید بعنوان ناهنجاری وجود دارد و کسی نمی تواند آنرا انکار کند اما معضل ما نیست. به تازگی تصویر دختران را از کتاب درسی دبستان حذف کردند، این می گوید که جامعه اخلاقی ما گرفتار ریا است و عده ای عمدا می خواهند عده ای دیگر را اذیت کنند. این ها مشکلات جامعه است نه ازدواج سفید.
او با تاکید بر این که نگاه نویسنده باید به جامعه خود باشد، اضافه کرد: نویسنده باید توجه کند که معضل جامعه ما چیست و صدای مردم خود باشد. نویسنده نمی تواند در آسمان سیر کند یا شمای خبرنگار نمی توانید با شخصیت خیالی مصاحبه کنید، البته می توانید اما فکت اجتماعی ندارد و می شود داستان.
ابراهیم زاهدی مطلق درباره این که تابعیت از مُد در چه دوره هایی بیشتر بوده است، اظهار نمود: نمی گردد درباره این مورد خیلی دقیق گفت. اما استنباط من این است که جامعه ما جامعه مقلدی بوده چه در حوزه پوشاک چه ادبیات. داستان یک مقوله وارداتی بوده و ما داستان را از کشور دیگری گرفته ایم و هرچه به زمان ورود داستان نزدیک می شویم، تقلید و تابعیت از مد بیشتر است و هرچه به حال نزدیک تر می شود تابعیت از مد کمتر می شود، البته امکان دارد پیروان مد بیشتر باشند اما خلاقیت هم بیشتر است. به نظرم بعد از انقلاب به خاطر تغییر و تحول بزرگی که اتفاق افتاد، نویسنده هایی که به خود تکیه کردند و داستان های خودشان را نوشتند بیشتر بودند ازاین رو الان تابعیت از مد را کمتر می بینیم، هرچند کتاب هایی هستند که به کشور ما ربطی ندارند و فقط اسم شخصیت ها ایرانی است.




منبع:

1399/06/28
20:16:50
5.0 / 5
1761
تگهای خبر: احساس , ادبیات , فرهنگ , كتاب
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۲
عطر و تن
atrotan.ir - حقوق مادی و معنوی سایت عطر و تن محفوظ است

عطر و تن

عطر و اودکلن و لباس مردانه و لباس زنانه