همزمان با روز جهانی قلب اعلام شد
سهم ۴۰ درصدی بیماری های قلبی در مرگ های سالانه
به گزارش عطر و تن، مدیرکل دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت ضمن اشاره به غربالگری مجانی ۳ بیماری در رابطه با سلامت قلب، اظهار داشت: جمعیت بالای ۳۰ سال کشور که به مراکز جامع خدمات سلامت رجوع کنند، به صورت مجانی تحت غربالگری و خطرسنجی فشارخون، بیماری های قلبی و دیابت قرار می گیرند.
دکتر کوروش اعتماد در گفتگو با ایسنا، ضمن اشاره به این که بیشتر از ۷۵ درصد دلایل مرگ ومیر در کشور ما در ارتباط با بیماری های غیرواگیر است، اظهار داشت: اگر حدود ۳۵۰ هزار مرگ سالانه در کشور داشته باشیم نزدیک به ۲۵۰ هزار مرگ به علت بیماری های غیرواگیر است که از این بین رتبه اول به علت بیماری های قلبی و عروقی است و بعد از آنها، سوانح و حوادث ترافیکی و در رتبه بعدی دیابت و سرطان ها قرار دارند.
سهم ۴۰درصدی بیماری های قلبی در مرگ های سالانه وی ضمن اشاره به این که بیماری های قلبی و عروقی بار زیادی از مرگ ومیرهای کشور را به خود اختصاص می دهند، خاطرنشان کرد: انواع بیماری های قلبی در این حوزه عموما سکته های قلبی هستند و میتوان اظهار داشت که ۴۰ درصد از مرگ های سالانه در کشور در ارتباط با بیماری های قلبی است.
وضعیت بروز پرفشاری خون در جمعیت بالای ۳۰ سال وی با اشاره به اینکه بیماری های قلبی و عروقی شامل مجموعه ای از بیماری ها می شوند، اظهار نمود: سکته های قلبی، نارسایی های قلبی و... در این دسته قرار می گیرند اما، آن چه که ما در حوزه بیماری های غیرواگیر مورد رصد قرار می دهیم، بیماری پرفشاری خون است که در جمعیت بالای ۳۰ سال حدود ۱۲ تا ۱۵ درصد در استانهای مختلف کشور ارزیابی شده است.
۴ عامل خطر اصلی بیماری های قلبی و عروقی او در مورد عوامل خطر بروز بیماری پرفشاری خون که در نهایت سبب بروز سایر مشکلات قلبی و عروقی می شود، بیان نمود: باید این نکته را بدانیم که معمولاً عوامل خطر بیماری های غیرواگیر مشترک است. بیماری های قلبی و عروقی، سرطان ها، دیابت و بیماری های مزمن تنفسی چهار عامل خطر اصلی مرتبط شامل فعالیت فیزیکی پایین، تغذیه ناسالم، مصرف دخانیات و مصرف الکل دارند.
نقش سالمندی در بروز بیماری های قلبی مدیرکل دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت افزود: متاسفانه ۴۰ درصد جمعیت بالای ۳۰ سال کشور فعالیت فیزیکی ناکافی دارند که این فعالیت ناکافی در خانم ها بیشتر از آقایان است. از طرفی مصرف دخانیات در جمعیت بالای ۳۰ سال کشور حدود ۱۲ درصد در آقایان و ۱.۵ درصد در خانم ها متفاوت می باشد. در کنار همه این موارد همینطور باید بدانیم که سالمندی و افزایش سن هم افراد را مستعد مبتلا شدن به بیماری های قلبی و عروقی می کند.
جزئیات غربالگری مجانی ۳ بیماری در رابطه با سلامت قلب وی به بسته ارزیابی خدمات پایه سلامت اشاره نمود و اظهار داشت: جمعیت بالای ۳۰ سال کشور که به مراکز جامع خدمات سلامت رجوع کنند، به صورت مجانی تحت غربالگری و خطرسنجی فشارخون، بیماری های قلبی و دیابت قرار می گیرند. روند کنترل بیماری در کسانی که به مراکز خدمات جامع سلامت رجوع داشتند و بیماری آنها شناخته شد، مطلوب است؛ اما متاسفانه در کشور ما همانند بسیاری از کشورهای دنیا نیمی از افراد از ابتلای خود به بیماری پرفشاری خون بی خبر هستند و حتی ۵۰ درصد کسانی که از پرفشاری خون خود آگاه هستند، دارو مصرف می کنند و بیماری در کمتر از ۵۰ درصد این افراد تحت کنترل است. این یعنی علاوه بر این که باید افراد را نسبت به بیماری شان آگاه نماییم، باید در مورد کنترل و درمان آن هم سفارش های لازم را انجام دهیم.
مدیرکل دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت با تکیه بر این که این برنامه از ۱۰ سال قبل تحت عنوان پروتکل پن (PEN) در کشور به راه افتاده است، خاطرنشان کرد: برای افرادی که به مراکز بهداشتی رجوع می کنند بر مبنای سن، سابقه فامیلی و اضافه وزن آنها یک برنامه مراقبت سه ماهه، شش ماهه و یک ساله ترتیب داده می شود. این برنامه کمک می نماید که بیماری زودتر تشخیص داده شود یا عوامل خطر در افراد تحت کنترل قرار گیرد.
وضعیت بیماری های قلبی و عروقی در کشور او ضمن اشاره به آخرین مطالعات طرح استپس جهت بررسی آمار و ارقام بروز بیماری های قلبی و عروقی که نتایج آن سال ۱۴۰۰ مشخص شد، اظهار نمود: طبق سفارش سازمان جهانی بهداشت، این مطالعات باید هر پنج سال یک مرتبه در کشورها صورت گیرد، اما به تازگی با عنایت به همه گیری کرونا، این سازمان تاکید کرده است که کشورها در صورت امکان می توانند زودتر از پنج سال باردیگر مطالعه را انجام دهند.
اعتماد تصریح کرد: در این مطالعه مشخص شد که فشارخون بالا در افراد ۱۸ سال و بالاتر ۳۲ درصد، کلسترول خون بالا در افراد ۲۵ سال و بالاتر ۳۱ درصد، تری گلیسرید بالا در افراد ۲۵ سال و بالاتر ۳۹درصد، قندخون بالا در افراد ۲۵ سال و بالاتر ۱۴.۱۵ درصد، کم تحرکی در افراد بالای ۱۸ سال و بالاتر ۵۴.۳ درصد، مصرف دخانیات در افراد بالای ۱۸ سال و بالاتر ۱۴ درصد، اضافه وزن در افراد بالای ۱۸ سال و بالاتر ۳۸ درصد، چاقی در افراد ۱۸ سال و بالاتر ۲۵ درصد و مصرف میوه و سبزی کمتر از ۵ سهم در روز در افراد بالای ۱۸ سال و بالاتر ۹۴ درصد است. این درصدها حدودا در اغلب استانهای کشور یکسان است.
بررسی نقش کرونا در بروز بیماری های قلبی وی در مورد آثار مبتلا شدن به کرونا بر بروز بیماری های غیرواگیر همچون بیماری های قلبی و عروقی، اظهار داشت: فعلاً نمی توان به این سؤال که آیا مبتلا شدن به بیماری کرونا سبب افزایش بروز بیماری های قلبی شده است یا خیر؟ پاسخ دقیقی داد چون باید مطالعات در این حوزه کامل شود. اما مبحث مشخص اینست که پاندمی کرونا سبب کاهش رجوع افراد جهت بررسی بیماری هایشان شد و در این دوره شاخصهای مراقبتی افراد مبتلا به بیماری به علت نگرانی از مبتلا شدن به کرونا کاهش پیدا کرد، چونکه مبتلا شدن به کرونا و فوت ناشی از آن در کسانی که به بیماری های زمینه ای مبتلا بودند، بالا بود.
او در رابطه با اجرای بسیج ملی کنترل فشارخون بالا که در تابستان سال ۱۳۹۸ انجام شد، اظهار نمود: این بسیج ملی سبب شد تا هم اطلاع رسانی خوبی صورت گیرد و هم بیشتر از ۳۰ میلیون نفر مورد ارزیابی قرار گیرند و افراد از بیماری خود آگاه شدند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب