مدفن بیشتر از چهارصد شاعر و نامی به حال خود رها شده!

مدفن بیشتر از چهارصد شاعر و نامی به حال خود رها شده! عطر و تن: «مقبره الشعراء تبریز» مدفن بیشتر از چهارصد شاعر و نامی است كه طی سالیان همواره مورد توجه گردشگران بوده است، اما در سال های اخیر این بنای فرهنگی با شرایط نامناسبی دست و پنجه نرم می كند.


به گزارش عطر و تن به نقل از ایسنا، مقبره الشعراء تبریز طی چندین سال گذشته در جهت بهسازی و همینطور توسعه، در دست ساخت و ساز قرار گرفت تا بیشتر از پیش بتواند معرف فرهنگ و هنر تبریز و عرفای مدفون در این مقبره باشد، اما چنانكه شاهدیم ساخت و سازهای حریم آن و همینطور فرایند بهسازی به قدری به طول انجامیده كه نه تنها در جذب توریست و معرفی احسن این بنا مفید نبوده بلكه سبب رنجش خاطر گردشگران و فرهنگ دوستان هم شده است.

مجموعه بزرگ فرهنگی مقبره الشعرا تبریز طی سال ها و بعد از دست به دست شدن بین دستگاه های مختلف، در نهایت بعنوان «بزرگترین پروژه عمرانی فرهنگی كشور» از سال 94 هم در دستور كار شهرداری تبریز قرار گرفت و همه ساله هم مسؤلان امر از تزریق مبالغی برای اتمام این پروژه خبر دادند اما آنچنان كه پیداست هنوز هم دست به دست شدن این پروژه بین دستگاه های اجرایی به نتیجه ای نرسیده و این مجموعه فرهنگی را در شرایط بغرنجی هم قرار داده است.
آبان ماه سال 95 بود كه شهردار وقت منطقه 10 تبریز با اشاره به اینكه راه اندازی پروژه چند منظوره مقبره الشعرا بر مبنای تاكید و حمایت شهردار وقت تبریز برای آماده سازی زیر ساخت های گردشگری سال 2018 و با هدف نمود صبغه تاریخی و فرهنگی تبریز كار خود در سال 94 شروع كرده است، اظهار داشت: پیشبینی می شود این پروژه طی دو سال آینده به بهره برداری برسد.
باقر خوشنواز با بیان این كه مجموعه بزرگ فرهنگی مقبره الشعرا تبریز بعنوان بزرگترین پروژه عمرانی فرهنگی كشور در حال راه اندازی است، اضافه كرد: اكنون(در آبان ماه سال 95) این پروژه پیشرفت 40 درصدی دارد.

طبق گفته های شهردار منطقه در سال 95، باید شاهد اتمام این پروژه در سال 97 می بودیم اما هنوز هم شاهد بی نتیجه ماندن این پروژه هستیم و نه تنها مقبره الشعرا، نگین درخشنده آذربایجان به سامان نرسیده بلكه بدتر از گذشته، نابسامان تر هم شده است.
طی روزهای گذشته هم تصاویری از نابسامانی این مقبره و جولان سگ های ولگرد در این مجموعه فرهنگی در فضای مجازی دست به دست می شد كه بیشتر از همه چیز مغفول ماندن این بنای پرارزش را یادآور شده و داغی سوزان بر دل های فرهنگ دوستان این سرزمین می گذاشت.
آری اینجا مقبره الشعراست، مدفن عرفا و شعرایی كه افتخار این سرزمین بوده و نوشته هایشان هنوز هم پس از گذشت سالیان دست به دست می شود.
اینجا مدفن نابغه شعری قرن "شهریار" است، آن ابرمرد شاعری كه بسیاری با اشعارش خو گرفته و رهگذار تاریخ و فرهنگ این كهن شهر می شوند، اما به راستی چه خوب گفت شهریار: «گوهرشناس نیست در این شهر شهریار، من در صف خزف چه بگویم كه چیستم».
حالا این سوال مطرح است چرا باید پروژه ای كه بعنوان «بزرگترین پروژه عمرانی فرهنگی كشور» مطرح است اینچنین درگیر و دار ساخت و ساز باقی مانده و طی سال ها عملیات عمرانی اش به پایان نرسد؟ متولیان امر در این رابطه كسری منابع و تامین نشدن اعتبار كافی را علت اصلی به طول انجامیدن این پروژه ملی عنوان می كنند و حمایت ملی را در این رابطه بسیار ضروری می دانند.




نیاز به ۳۰ میلیارد اعتبار برای اتمام پروژه/ پروژه را فاز به فاز پیش می بریم

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان شرقی در این رابطه به ایسنا اظهار داشت: پروژه مقبره الاشعرا از همان ابتدا به صورت غیرفنی و غیركارشناسی شروع شد، چون كه دخالت در بحث سازه ای به این مكان صدمه می زند؛ همینطور طرحی با این عظمت بدون ملاحظات از جهت تامین اعتبارات شروع شده است.

جواد رحمتی با بیان این كه به لحاظ فنی و مسائل شهرسازی(نوع طراحی و... )، یك سری ایرادات به پروژه مقبره الاشعراء داشتیم، اضافه كرد: ضرورتی نداشت كه كناره های این بنا خاكبرداری شود، چونكه الان هم به جهت به طول انجامیدن پروژه، بخشی از بنا زیر باران می ماند و این امر خوشایندی نیست؛ نوع خاكبرداری اطراف این بنا هم مناسب و فنی نبوده است.

نائب رئیس هیات امنای مجموعه مقبره الاشعراء با اشاره به تصمیمات اتخاذ شده در جلسه هیات امنا، اظهار داشت: در این نشست، تجدیدنظری در ارتباط با پروژه داشتیم و مقرر شد ادامه پروژه با فازبندی انجام شده و ورودی های این مجموعه مجدد تعریف شود. شهرداری تبریز و وزارت ارشاد منابعی در این رابطه برای سال جاری تعیین كرده اند، اما این پروژه با این اعتبارات تمام نشده و صرفا برای بخشی از پروژه هزینه می شود.

وی با اشاره به اولویت بخشی به برخی اقدامات در این پروژه، اتمام فاز اول آنرا ضروری دانست و اظهار نمود: باید اقداماتی در جهت محافظت و نجات آن بخش از بنا كه در معرض باران و رطوبت است، انجام شده و همینطور طراحی محوطه بنا به سرعت مشخص شود تا اطراف مقبره تكمیل شده و موانع برای بازدید گردشگران از بنا برداشته شود تا گردشگران به راحتی به مقبره دسترسی پیدا كنند؛ این اقدامات تحت عنوان فاز اول صورت خواهد گرفت و كارهای داخلی هم می تواند به تدریج و با تزریق اعتبارات بعدی صورت گیرد.

وی با تاكید بر این كه تمامی تلاش خویش را به كار می گیریم تا فاز اول این پروژه را تا آخر سال جاری تمام نماییم، اضافه كرد: اگر شهرداری تبریز و وزارت ارشاد اعتبارات در نظرگرفته برای این پروژه را به طور كامل تخصیص دهند، بخش فاز یك پروژه به اتمام می رسد.

با روند فعلی، پروژه ۳ سال آینده به بهره برداری می رسد

رحمتی با تاكید بر این كه حدود 30 میلیارد تومان اعتبار دیگر برای اتمام كل پروژه لازم است، اظهار داشت: با روند فعلی پروژه مقبرہ الاشعراء، احتمال می دهیم كه كل پروژه حداقل تا سه سال آینده به اتمام برسد.

وی، عدم تناسب اعتبارات پیشبینی شده با اقدامات اجرا شده را از علل اصلی به طول انجامیدن این پروژه است، اظهار نمود: باید در شروع پروژه اطمینان لازم به دست می آمد كه آیا منابع لازم برای پروژه را در اختیار داریم یا خیر؛ همینطور باید پروژه به صورت فازبندی و بر حسب اعتبارات شروع می شد تا متناسب با اعتبارات موجود فازهای آن به ترتیب اجرا شود.

وی با تاكید بر این كه باید برخی مسایل در پروژه مقبره الاشعراء هم با دید فنی ملاحظه می شد، اضافه كرد: در اثر حفاری های انجام شده در محوطه، یك سری آثار تاریخی هم هنوز از زمین خارج می شود و هنوز كاوش كامل در این منطقه انجام نشده است، در حالیكه باید كاوش كامل انجام می شد و بر این اساس، محوطه بنا طراحی می شد. در حالیكه حالا طراحی بگونه ای انجام شده كه گویا پروژه در جایی بكر اجرا می شود.






كسری منابع، علت اصلی به طول انجامیدن پروژه مقبره الشعراست/ ردیف بودجه مستقل برای مقبره الشعراء در سال ۹۸

مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هم در این رابطه به ایسنا اظهار داشت: اصلی ترین علت به طول انجامیدن عملیات اجرایی این پروژه، كسری منابع و اعتبار است.

محمد محمدپور با بیان این كه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم ردیف بودجه مستقلی برای مقبره الشعرا در سال 98 لحاظ كرده است، اضافه كرد: دفتر طرح های عمرانی وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی این پروژه را بعنوان یك طرح ملی پیگیری می كند تا به محض تامین منابع و اعتبارات لازم، بخشی از پروژه كه بر عهده اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی را در اختیار مشاور و پیمانكار قرار دهد.

وی با تاكید بر این كه بنای یادمان و پایین دست آن بر عهده اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان است، اظهار داشت: در این رابطه اعتبار 9 میلیارد و 800 میلیون تومانی برای سال 98 این پروژه در ردیف بودجه تعیین شده كه احیانا امسال 20 درصد آن(برابر با یك میلیارد و 800 میلیون تومان) تخصیص یابد، اما تلاش ما این است كه میزان تخصیص را بیشتر نماییم.

مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در پاسخ به این كه پیشرفت فیزیكی پروژه مقبره الشعرا در چه وضعیتی است، اضافه كرد: پروژه درصد پیشرفت پایینی داشته و پیشرفت قابل توجهی ندارد.

وی در بخش دیگری از سخنانش به تشكیل جلسه هیات امنای مقبره الشعرا اشاره نمود و اضافه كرد: جلسه هیات امنا با ریاست استاندار آذربایجان شرقی و نائب رییسی معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری و همینطور با عضویت شهرداری، اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، اداره كل میراث فرهنگی استان، سازمان مدیریت و برنامه ریزی، فرمانداری تبریز و ریاست شورای شهر تبریز امسال برگزار شده و ماهانه هم جهت پیگیری امور به طور مرتب برگزار می گردد.

محمدپور در این رابطه تصریح كرد: در جلسه هیات امنا، تصمیم گرفته شد كه بخشی از پروژه امسال در اولویت قرار گیرد كه بتواند شرایط حضور گردشگران را در این مقبره فراهم كند؛ همینطور پروژه با فازبندی پیش برود.

وی با بیان این كه اولویت اول هیات امنا، اتمام فاز یك پروژه در خصوص ایجاد شرایط مناسب جهت بازدید و حضور گردشگران است، اضافه كرد: از راه نمایندگان مردم در مجلس و همینطور مدیریت استانی تلاش می نماییم تا میزان تخصیص اعتباری كه در بودجه 98 برای مقبره الشعرا(بخشی كه بر عهده اداره كل فرهنگ و ارساد اسلامی است) درنظر گرفته شده را افزایش دهیم، چون كه با تخصیص اعتبار در حد مناسب می توانیم امسال بنای یادمان را آغاز كرده و تا سال 99 به اتمام برسانیم. البته هنوز موافتنامه در این خصوص مبادله نشده و اعتبار تخصیص نیافته است.

وی در خاتمه تصریح كرد: پروژه مقبره الشعرا شامل دو بخش "هسته و پیرامونی" است كه بخش هسته ی آن در دست اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده و بخش پیرامونی هم بر عهده شهرداری تبریز است؛ طبق اعلام، شهرداری پنج میلیارد اعتبار برای سال 98 برای این پروژه در نظر گرفته است.


دولت و مسؤلان استانی، شهرداری را تنها نگذارند

شهردار منطقه 10 تبریز هم با اشاره به تلاش های شهرداری تبریز در جهت پروژه مقبره الشعرا، اظهار نمود: پروژه مقبره الشعرا یك پروژه ملی است و باید مسؤلان استانی و همینطور دولت در این رابطه وارد عمل شوند، چون كه صرفا بخشی از پروژه بر عهده شهرداری است و شهرداری به تنهایی توان اتمام آنرا نخواهد داشت.

رسول وظیفه شناس با تاكید براین كه مقبره الشعرای تبریز اهمیت خیلی از دید توریستهای داخلی و خارجی دارد و مجموعه بسیار با اهمیتی است، اضافه كرد: دولت و مسؤلان استانی هم در این پروژه به وظایف خود عمل كرده و شهرداری را تنها نگذارند، برای این پروژه همت جمعی مسؤلان استانی و ملی نیاز است تا منابع مالی آن تامین شده و پروژه سریعا تمام شود.

مدیرعامل سازمان عمران شهرداری تبریز هم در این رابطه به ایسنا اظهار داشت: در مورد پروژه مقبره الشعرا، مهم ترین مبحث وضعیت منابع بوده و اگر منابع به خوبی تلامین شود می توان پروژه را در پنج جبهه كاری پیش برد و سریعتر به نتیجه رساند.

بابك شریفی حجیم بودن پروژه را دیگر علت به طول انجامیدن عملیات عمرانی آن دانست و اظهار داشت: معاون عمرانی استاندار هم دستور داده اند كه در طرح بازبینی شده و دسترسی از جنوب به المان هم لحاظ شود، این طرح حجیم بوده اگر اعتبارات لازم به خوبی تامین نشود، بطور قطع پروژه به صورت لاكپشتی پیش خواهد رفت.

شریفی با اشاره به اینكه شهرداری تبریز در دو جبهه(ضلع شمالی و ضلع جنوبی) فعالیت های خویش را در پروژه مقبره الشعرا انجام می دهد، اضافه كرد: پروژه در دوجبهه هم توسط دوپیمانكارمجزا فعال بوده و به جهت اینكه راه دسترسی به المان را بازگشایی و حصارهای موجود راجمع آوری نماییم، درچند روز آتی جهت تكمیل صفه و جمع آوری حصار از ضلع شمالی (خیابان عارف) مناقصه مجزایی برگزار می نماییم.

وی با بیان این كه ضلع شمالی، شامل المان، صفه و اطراف المان است، اضافه كرد: ضلع شمالی به چند جبهه كاری تقسیم شده و الان اتمام اسكلت و صفه مقبره الشعرا در این جبهه در دستور كار قرار دارد تا مسیر دسترسی به المان باز شود.

وی با بیان این كه ضلع جنوبی هم شامل نگارخانه است، اظهار داشت: در این بخش هم پیمانكار مربوطه عملیات اجرایی ساختمان های اداری، خدماتی و رفاهی مجموعه را تحت عنوان "كافه هنر" پیش می برد.

شریفی با بیان این كه شهرداری تبریز تابحال 15 میلیارد تومان برای این پروژه هزینه كرده است، اضافه كرد: این پروژه بسیار حجیم بوده و شهرداری به تنهایی نخواهد توانست كه صفر تا صد كار را انجام دهد، در این رابطه هم به خاطر احساس مسئولیت در حوزه بناهای فرهنگی شهر ورود كرده است.

وی با بیان این كه این پروژه را ابتدا اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی و سپس بنیاد مسكن انقلاب اسلامی عهده دار بودند كه در نهایت از سال 94 هم شهرداری به آن ورود كرده است، اضافه كرد: شهرداری تا حد توان و با تمام ظرفت تلاش می كند اما برای رسیدن به نتیجه بهتر باید دستگاه های متولی هم در این رابطه پای كار باشند.

وی با تاكید بر این كه شهردار تبریز هم تاكید دارند تا جایی كه اعتبارات اجازه می دهد، پروژه را در چند جبهه كاری فعال كرده و سریع تر عملیات را انجام دهیم، اظهار داشت: اما وضعیت اقتصادی چنین اجازه ای نمی دهد و اگر تنها شهرداری بخواهد در این پروژه كار كند، پروژه با همین وضعیت پیش خواهد رفت.

طبق گفته ی مسؤلان امر، احتیاج به تامین اعتبارات از راه دستگاه های ملی برای اتمام این پروژه بسیار ضروری بوده و دستگاه های استانی و نمایندگان مجلس باید در این رابطه به جد وارد عمل شده و اعتبارات كشوری برای پروژه "مقبره الشعراء" فراهم نمایند.

بر طبق این گزارش، "مقبره الاشعراء" كه در گذشته به مقبره شعرای سرخاب معروف بود، از گورستان های تاریخی شهر تبریز است كه عرفا و شعرای نامدار بسیاری چون خاقانی، اسدی طوسی، قطران تبریزی، شهریار، ثقه الاسلام و... در آن آرمیده اند. همینطور امام زاده سید حمزه(ع) هم در جوار مقبره الشعرا مكان واقع شده است.
قدیمی ترین كتابی كه نام مقبره الشعرای تبریز را به صراحت آورده، "نزهه القلوب" حمدالله مستوفی است كه در سال 740 هجری قمری تالیف شده است.

گزارش از مهری هاشم زاده، خبرنگار ایسنا در آذربایجان شرقی



منبع:

1398/06/04
14:22:48
5.0 / 5
4325
تگهای خبر: احساس , خدمات , فرهنگ , كتاب
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۳
عطر و تن
atrotan.ir - حقوق مادی و معنوی سایت عطر و تن محفوظ است

عطر و تن

عطر و اودکلن و لباس مردانه و لباس زنانه