عماد افروغ منتقد قدرت سیاسی و طرفدار مردم

عماد افروغ منتقد قدرت سیاسی و طرفدار مردم به گزارش عطر و تن، عماد افروغ این فعال سیاسی سابق و مدرس و پژوهشگر علوم اجتماعی در سالهای اخیر سخت ترین انتقادات را به صاحبان قدرت داشت و اعتراضات را حق مردم می دانست.



به گزارش عطر و تن به نقل از ایسنا، مرحوم عماد افروغ که سالهای دورتر بعنوان یک فعال سیاسی اصولگرا شناخته می شد بعد از کناره گیری از کرسی های قدرت، به تدریج از جناح های سیاسی هم فاصله گرفت و وقت خویش را بیشتر به پژوهش در علوم اجتماعی گذراند و بدین ترتیب به یک منتقد جدی صاحبان قدرت تبدیل شد تا سرطان صدایش را خاموش کرد.

افروغ در تحلیل خود از اعتراضات سالهای اخیر در کشور بشدت منتقد قدرت بود. او از کنار گذاشتن مردم از صحنه تصمیم گیری، طردکردن اقشار مختلف و بی توجهی به عدالت گلایه داشت و مدام به صاحبان قدرت اخطار می داد که دست از این رویکرد خود بردارند. او گفته بود که «متأسفانه در حوزه عدالت، هم اکنون حرف بر عمل سبقت دارد؛ درحالی که باید عمل بر حرف سبقت بگیرد». افروغ در تحلیل خود از اعتراضات سال ۹۶، مطالبه مردم را عدالت اجتماعی می دانست و معتقد بود که «انقلاب اسلامی ما برپایه عدالت اجتماعی تعریف شده است، هرچند سیاست های اجرایی در این خصوص نبوده است، اما انقلاب اسلامی و مطالبه عدالت خواهانه آن بعنوان معیار نقد عملکرد مسولان کماکان زنده است.»

افروغ یکی از علل ناآرامی های بعد از گران شدن بنزین در سال ۹۸ را کنارگذاشتن مردم از صحنه تصمیم گیری عنوان کرده بود. این نماینده دور هفتم مجلس شورای اسلامی در این حوزه اظهار کرده بود که « خود تصمیم اخیر در رابطه با بنزین به اندازه کافی اشتباهات بزرگ و فاحشی داشت که بتواند به تنهایی اعتراضاتی را به دنبال داشته باشد. اگر بخواهیم مبنایی نگاه نماییم، این اعتراض حق مردم بوده؛ چرا؟ چون قدرت سیاسی باید نماینده قدرت اجتماعی باشد در حالیکه جامعه نگاه می کند و می بیند نه تنها قدرت سیاسی نماینده و معرف او نیست، بلکه دارد نهاد مدنی و ساحت اجتماعی را در یک چارچوب سیاسی و حتی امنیتی تفسیر می کند. یعنی جامعه این گونه فکر می کند که از نظر قدرت سیاسی تنها نقش خمیری را دارد که در دست قدرت است و این قدرت توقع دارد هر کار بخواهد، با او بکند. در حالیکه جامعه تعریفش از خودش کاملاً فرق دارد. به صورت خلاصه در این چارچوب و خصوصاً در رابطه با تصمیم اخیر نه فرصت مشارکت به مردم داده شد و نه فرصت اعتراض.»

افروغ در رابطه با اعتراضات بعد از مرگ مهسا امینی به مسئله طردشدگی معترضان اشاره دارد و معتقد بود که «فوت مهسا امینی جرقه اعتراضات اخیر بود اما اعتراضات عقبه دارد و طردشدگی، آمادگی اولیه را برای اعتراض خیابانی فراهم نموده است. اعتراضات اخیر جنبش اجتماعی نیست بلکه خشم شهری و شورش طردشدگان است.» او معتقد بود که نظام باید بابت مرگ مهسا امینی عذرخواهی می کرد و مسؤلان مربوط در این مورد استعفا می دادند.

او از ابعاد اقتصادی در تحلیل اعتراضات سال قبل غافل نبود و اظهار داشته بود: « به لحاظ اقتصادی علاوه بر بی عدالتی، در توزیع مواهب اقتصادی، نابرابری، انحصارطلبی و رانت خواری داریم. امتیازات به افراد خاص داده شده و اکثریت از این امتیازات طرد شده اند.»

افروغ اخطار داده بود که امکان تکرار اعتراضات خیابانی وجود دارد چون زمینه های ایجاد این اعتراضات از بین نرفته است. او چاره هایی برای برون رفت کشور از شرایط موجود را هم عرضه کرده بود. ایجاد تحولات ساختاری، توجه به مبحث عدالت اجتماعی، رفع مشکلات اقتصادی، کاهش فاصله طبقاتی، توجه به مطالبات همه مردم، پرهیز از طردکردن برخی اقشار، جلب مشارکت مردم در تصمیم گیری ها و برگزاری انتخابات مشارکتی را روی میز کاری صاحبان قدرت قرار داده بود. هرچند این اواخر امیدش برای توجه مسؤلان به این پیشنهادات کم شده بود.



عماد افروغ، نویسنده، جامعه شناس و همینطور نمایندهٔ اسبق مردم تهران و رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس در دوره هفتم مجلس شورای اسلامی سحرگاه دیروز؛ ۲۵ فروردین ۱۴۰۲ مصادف با بیست و سوم رمضان ۱۴۴۴ بر اثر بیماری سرطان درگذشت. مراسم تشییع پیکر او هم بامداد امروز؛ شنبه ۲۶ فروردین ماه از مسجد دانشگاه تهران تا در اصلی این دانشگاه برگزار شد تا در صحن غربی آستان مقدس امام خمینی(ره) درکنار مزار حجت الاسلام والمسلمین مرحوم محمد منهاج به خاک سپرده شود.




1402/01/26
15:21:27
5.0 / 5
363
تگهای خبر: بیمار , بیماری , فرهنگ , گل
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۴
عطر و تن
atrotan.ir - حقوق مادی و معنوی سایت عطر و تن محفوظ است

عطر و تن

عطر و اودکلن و لباس مردانه و لباس زنانه